De lente heeft haar intrede gedaan en daar gaat het bij vele van ons kriebelen: de buitenhaard en barbecues kunnen weer aangestoken worden! Niet alleen voor de extra warmte, maar ook voor de gezelligheid.
Voorkom rookoverlast
Misschien heeft u het al geroken: Het is weer tijd voor de buitenhaarden. Echter door de onjuiste manier van aansteken en stoken kan er overlast veroorzaakt worden.
Een rokende buitenhaard ontstaat vrijwel bij nat hout en verkeerd stoken. Bij een slechte verbranding kan er rook en geur ontwikkeling ontstaan. Hoe kunt u dit zoveel mogelijk beperken? Wij geven u een aantal tips!
Tips voor het aansteken en branden van uw buitenhaard
- Stook altijd met droog hout. Wilt u meer weten over het vochtpercentage van hout en hoe u deze kunt meten? Klik dan hier.
- Stook ook nooit met ‘vuil’ hout. Hiermee bedoelen we bewerkte houtsoorten zoals geïmpregneerd hout en geverfd hout. Maar ook het stoken van bijvoorbeeld laminaat of parket is erg slecht.
- Stapel het hout op de juiste manier zodat er voldoende zuurstof bij kan komen. Een goede manier om hout te stoken is op de Zwitserse manier.
- Blokken van geperst hout zijn gemaakt van houtkrullen en houtvezels. Dat maakt het uitermate geschikt om met deze blokken uw buitenhaard te stoken.
- Gebruik het liefst de bruine aanmaakblokjes en niet de witte aanmaakblokjes. De witte aanmaakblokjes zijn minder milieu vriendelijk. De bruine aanmaakblokjes zijn gemaakt van geperst karton en zijn goed gedroogd en geurloos.
- Koop brandhout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Dat hout is afkomstig uit verantwoord beheerde bossen.
Comments are closed.