stookadvies

Om de meest optimale verbranding in uw houtkachel te creëren adviseren wij te stoken met de volgende houtsoorten:

Essenhout

Eikenhout

Berkenhout

Beukenhout

Stook uw houtkachel nooit met geverfd hout, geïmpregneerd hout, spaanplaat of andere bewerkte houtsoorten! Dit is niet alleen slecht voor het rookkanaal en uw houtkachel maar veroorzaakt ook stankoverlast in uw omgeving.

STOOK MET DROOG HOUT!

Naast de juiste houtsoort is het vochtgehalte in het hout ook erg belangrijk. Wij adviseren om te stoken met hout met een maximaal vochtpercentage van 15%. Veel van onze adviespunten kunnen u verwijzen naar verkooppunten van oven-gedroogd haardhout. Maar u kunt natuurlijk ook gebruik maken van hout dat u zelf gekliefd heeft. Dit hout zal minimaal 2 jaar moeten drogen onder de juiste omstandigheden, voordat dit het juiste vochtpercentage heeft. Te vochtig brandhout zorgt voor een onvolledige verbranding waardoor er schadelijke stoffen vrij komen en u niet meer CO2 neutraal stookt.

Twijfelt u over het vochtpercentage in uw hout? Maak dan gebruik van een vochtmeter.

Het aansteken van uw kachel

Het aansteken van de houtkachel ziet er vaak gemakkelijk uit. Er zijn verschillende technieken om uw houtkachel aan te steken. Sommigen gebruiken oude kranten, wasbenzine of andere materialen. Vaak zijn dit milieuonvriendelijke manieren van stoken. U gebruikt vaak onnodig veel hout, waardoor het hout niet goed verbrandt met vieze rook als gevolg. Hiermee vervuilt u het milieu en veroorzaakt u stankoverlast in uw buurt.

De Zwitserse methode

Wij adviseren de ‘Zwitserse Methode’. In Zwitserland is er onderzoek gedaan naar de beste en milieuvriendelijkste manier om uw houtkachel aan te steken. Deze manier van stoken wordt dan ook de ‘Zwitserse methode’ genoemd, ook wel bekend als de ‘omgekeerde methode’. De Zwitserse manier van stoken kunt u het best vergelijken met een brandende kaars. Deze brandt ook van boven naar beneden.

Wilt u meer weten over de Zwitserse manier van stoken? Bekijk dan het stappenplan in ons speciale blogartikel hierover.

Bekijk het stappenplan van de Zwitserse methode