houtkachels

Er zijn verschillende modellen houtkachels waaruit u kunt kiezen. Zo zijn er open haarden, vrijstaande houtkachels, houtkachels die ingebouwd kunnen worden en houtkachels die in een nieuwe of bestaande schouw gezet kunnen worden. Naast de diversiteit in modellen hebben de houtkachels ook nog drie verschillende functies.

Vrijstaand

Een vrijstaande kachel heeft een aantal voordelen. De kachel kan namelijk onbelemmerd de warmte afgeven aan de ruimte omdat deze niet belemmerd wordt door bijvoorbeeld een ombouw. Vrijstaande haarden zijn te verkrijgen in alle soorten en maten maar nemen meestal minder ruimte in beslag als een inbouwhaard. U kunt in de meeste gevallen kiezen of u de haard met een boven- of een achter aansluiting laat installeren. Een ander bijkomend voordeel is dat de rookgasafvoer ook warmte afgeeft aan de ruimte.

Inbouw

Inbouwhaarden kiest u meestal als u de kachel strak ingebouwd wilt zien. Er moet een brandvrije ombouw gemaakt worden die netjes afgewerkt moet worden en er dienen altijd convectie roosters geplaatst te worden om de warmte afgifte van de kachel de kamer in te sturen. Het voordeel van een inbouwhaard is dat er veel mogelijkheden bestaan voor de afwerking. Iedere ombouw van een inbouwhaard is een stukje maatwerk van de installateur, die geheel naar uw wensen aangepast kan worden.

Inzet

Wilt u in uw huidige open haard een nieuwe zuinige en milieuvriendelijke houtkachel plaatsen? Dan is een inzet haard veelal een juiste keuze. Deze haarden worden in de bestaande opening van uw schoorsteen geplaatst en rondom netjes afgewerkt met een lijst.

 

De verschillende functies van een houtkachel

Straling

Een stralingskachel verspreid de warmte door straling. Een stralingskachel zorgt voor een snellere opwarming van een kleiner gebied.

Convectie

Een convectiekachel straalt eveneens warmte uit maar verwarmd, net zoals radiatoren, de ruimte door verspreiding van de opgewarmde omgevingslucht. Hierbij wordt de ruimte geleidelijk en tot in iedere hoek van de ruimte verwarmd.

Accumulatie

Wanneer u een kachel zoekt die geleidelijk zijn warmte afgeeft en ook nog warmte afgeeft wanneer het vuur gedoofd is, is een accumulerende kachel aan te raden. Vaak zijn dit speksteenkachels of kachels die voorzien zijn van een warmtemagazijn. Deze kachels slaan de warmte op in de stenen en geven deze over een langere periode af.