onderhoud

Onderhoud van uw houtkachel

Naast de juiste manier van stoken speelt het onderhouden van uw houtkachel ook een grote rol

Het dagelijks onderhoud zorgt ervoor dat uw haard in goede conditie blijft en dat u altijd een mooi zicht heeft op het sfeervolle vlammenspel.

Om te genieten van het mooie sfeervuur reinigt u uw ruitjes aan de binnenzijde. Voordat u hieraan begint plaatst u een oude krant onder de deur van de haard om ervoor te zorgen dat de vloer niet vies wordt. Gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen voor het reinigen van de ruitjes! Dit kan namelijk schade veroorzaken aan de afdichtingen van de haard. Een krant met daarop een beetje as uit de haard is een gemakkelijk en veilig middel om de kachelruitjes te reinigen.

Vervolgens schept u de as uit de haard en ledigt u de aslade. Let hierbij vooral op dat er nog altijd na-gloeiende deeltjes in de haard aanwezig kunnen zijn. Gooit u daarom nooit meteen de as in de prullenbak!

Het is van belang dat de brandkamer van de haard altijd in goede staat verkeerd. Tijdens het verwijderen van de as kunt een visuele inspectie doen van de sluitkoorden, de binnenstenen, de stookbodem,het schudrooster en bijvoorbeeld de vlamplaat. Het is van essentieel belang dat deze onderdelen in goede staat verkeren. Deze onderdelen zorgen namelijk voor een optimale en veilige verbranding.

Zorg er altijd voor dat u, bij vervanging van een onderdeel, gebruik maakt van originele onderdelen. Dit zorgt voor een langere levensduur van de haard. Een erkende dealer bij u in de buurt kan u hierover adviseren.

Onderhoud van het rookkanaal

Jaarlijks zijn er in Nederland meer dan 2000 schoorsteenbranden. De oorzaken hiervan zijn in veel gevallen een vervuild of verstopt schoorsteenkanaal. Door te stoken middels de ‘Zwitsere Methode’ met schoon en droog hout zorgt u er al voor dat er minder onverbrande deeltjes in uw schoorsteenkanaal terecht komen. Echter is dit nooit helemaal te vermijden. Om die reden is het dan ook zeer belangrijk om uw rookgasafvoerkanaal minimaal 1 keer per jaar te laten vegen door een erkend schoorsteenveegbedrijf. Bij intensief gebruik van uw houtkachel is het zelfs aan te raden twee keer per jaar uw rookgasafvoerkanaal te laten vegen.

Voorkom schoorsteenbrand en laat uw schoorsteenkanaal minimaal 1 keer per jaar vegen door een erkend schoorsteenveegbedrijf.

Het regelmatig onderhouden van uw houtkachel én rookkanaal zorgt voor jarenlang veilig stook plezier!